Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 53 niet laden

Kometenjaar 2013

  • Posted on:  zaterdag, 09 maart 2013 23:41
  • Geschreven door 
Komeet PANSTARRS Komeet PANSTARRS Foto: Kai Gerards

Het lijkt erop dat 2013 het jaar van de kometen gaat worden. Op dit moment is meteen na zonsondergang de komeet PANSTARRS laag in het westen te zien. Met het blote oog. Mits de omstandigheden juist zijn, welteverstaan. Geen bewolking aan de westelijke horizon, weinig strooilicht en vrij zicht zijn natuurlijk wel vereisten om de komeet te kunnen spotten. De komeet zal niet al te lang meer zichtbaar zijn met het blote oog, eind maart wordt deze alweer snel zwakker en zal niet meer zichtbaar zijn zonder hulpmiddelen. Met een verrekijker of telescoop is de komeet nog tot eind april te zien, daarna verdwijnt hij weer in de duisternis, om over, pak m beet, 100 miljoen jaar weer terug te keren naar de binnenste regionen van ons zonnestelsel.


Dan hebben we de minder bekende komeet Lemon. Deze scheert nu met een rotvaartje langs de sterrenhemel aan het zuidelijk halfrond, waardoor deze in onze regionen niet zichtbaar is en ook niet zal worden.
Enkele waarnemers op het zuidelijk halfrond hebben zowel Panstarrs én Lemon in één beeld weten vast te leggen. De kometen waren enkele dagen zichtbaar in het zelfde stukje hemel.

 

Komeet ISON

De grote klapper wordt eind november verwacht. De nu nog erg lichtzwakke komeet ISON zal dan zijn opwachting maken. Als we de verwachtingen/berekeningen mogen geloven, zou dit weleens de komeet van de eeuw kunnen worden. Sommige verwachtingen gaan uit van een helderheid gelijk aan 5 volle manen, waardoor ISON tijdelijk het meest heldere object aan de nachtelijke hemel zou zijn. We hebben de maan allemaal wel eens overdag gezien, wat zou betekenen dat komeet ISON overdag zichtbaar zou zijn. "Doe mij die maar", zou ik zeggen.
Of de verwachtingen uit zullen komen is echter nog allerminst met zekerheid te zeggen, het zou zomaar kunnen dat ISON niet gaat doen wat we allemaal hopen dat ie gaat doen, en dat hij in "stilte" aan de hemel voorbij trekt, zonder ook maar met het blote oog waarneembaar te zijn.

 

Laten we vooral hopen dat het een mooi spektakel gaat worden, voor nu kunnen we kijken naar het "voorprogramma" PANSTARRS genaamd.

Meer in deze categorie: Het randje opzoeken »

1 Reactie

  • Reactielink Bas Waanders zondag, 10 maart 2013 11:48 Geplaatst door Bas Waanders

    Toendertijd was Hale-Bopp dé knaller van het jaar . Maar fotografie stond nog in de kinderschoenen en de plaatjes waren niet mooi geworden met de [analoge] Canon . Hoop dat het inderdaad weer een knaller word !!! :-)

    Rapporteren

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer