Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 49 niet laden

Het randje opzoeken

  • Posted on:  maandag, 18 maart 2013 22:56
  • Geschreven door 
Jonge maan (19 uur oud) Jonge maan (19 uur oud) Copyright: Marius Sollerud | Flickr

Met komeet PANSTARRS zichtbaar in het westen vlak na zonsondergang, werden veel mensen 13 maart getrakteerd op een ander fenomeen. PANSTARRS stond die avond dichtbij een piepjonge maan. Een piepjonge maan?

Vlak na nieuwe maan wordt de Maan van ons uit gezien maar een klein beetje verlicht door de zon. Een héél klein randje is dan het enige wat er te zien is van de Maan. Die avond, toen veel mensen de komeet zochten, hopelijk ook vonden en bewonderden, zagen ze ook een Maan die slechts 23 uur jong was. Met het blote oog was er nauwelijks wat te zien in de schemering. Door een verrekijker werd een supersmal maansikkeltje zichtbaar.

Zelf heb ik uiteraard deze samenstand van komeet en Maan gemist vanwege bewolking, maar anderen waren er wel in geslaagd. Prachtige foto's verschenen op internet waardoor ik nog meer baalde dat ik het niet had kunnen zien. De uiterst smalle sikkel was zelfs nog onderbroken op enkele plekken, door kraters welke nog niet verlicht werden door de zon.

De komeet heb ik alsnog een dag later gezien en gefotografeerd, de Maan was inmiddels alweer een stuk opgeschoven, de maansikkel was ook alweer een stuk breder.

 

Het maakte me wel weer bewust van de hoveelheid leuke uitdagingen die er zijn in de hobby sterrenkunde. Een zo jong mogelijke maan zien is inmiddels aan het "astro-must-see-lijstje" toegevoegd.

Nu is dit natuurlijk geen schouwspel wat zich iedere avond laat zien, maar een maancyclus duurt 29,5 dagen, dus er zijn 12 (soms 13) nieuwe manen per jaar, die weer gevolgd worden door een jonge maan. Ons fantastische klimaat zal ook van invloed zijn op de zichtbaarheid, het komt immers nogal eens voor dat er hier en daar een wolkje in de lucht hangt. Hierdoor zullen de kansen om een jonge maan te zien verkleind worden tot, pak 'm beet, 6 keer per jaar? In de calculatie neem ik ook even verplichtingen, andere afspraken en simpelweg vergeten te kijken mee, waardoor mijn persoonlijke kansen voor 2013, vooral vanwege het laatste, waarschijnlijk doen slinken tot -3, aangezien ik hier en daar nog wel eens wat vergeet...

 

O ja, zou ik ook nog bijna vergeten, een hele oude maan kan natuurlijk ook bekeken worden, hetzelfde effect, alleen dan net voor nieuwe maan en in plaats van na zonsondergang naar het westen te kijken, wordt het vroeg opstaan en voor zonsopkomst laag aan de oostelijke hemel zoeken naar dat kleine randje.

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Kometenjaar 2013 Onze Zon »

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer
Perseiden komen er weer aan!

Perseiden komen er weer aan!

dinsdag 22 juli 2014

Half augustus mogen wij weer de Perseiden begroeten; Met 100 tot 150 vallende sterren per uur behoort deze meteorenzwerm tot een van de aktievere zwermen. De naam Perseiden leent zich...

Lees meer